Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

comparació

1 1 f. [LC] Acció de comparar dos o més objectes a fi de determinar llurs punts de semblança o de dissemblança; l'efecte. Fer la comparació d'una cosa amb una altra. Tota comparació és odiosa. Comparació genètica. Comparació analítica.
1 2 [LC] en comparació amb [o en comparació de, o en comparació a] loc. prep. Si hom ho compara amb. Aquesta pluja no és res en comparació amb la d'ahir. La Terra és petita en comparació del Sol. És una població rica en comparació a les viles indígenes dels voltants.
1 3 [LC] per comparació a [o per comparació amb] loc. prep. Judicant relativament a (un terme de comparació). Per comparació a les altres, aquesta és molt gran. La mesura del grau de calidesa o fredor real es pren per comparació amb la temperatura del cos humà.
1 4 f. [FL] En ling., anàlisi paral·lela de dues o més llengües per tal de copsar-ne les relacions de parentiu i les diferències.
2 1 f. [LC] Acció de comparar o presentar com a igual un objecte a un altre a base d'una semblança real o imaginària. Entre aquestes dues ciutats no hi ha comparació possible. No té comparació el que ara guanyo amb el que guanyava fa un any.
2 2 f. [LC] Susceptibilitat de comparació. Shakespeare és, sense comparació, el primer dramaturg del món.
3 f. [FLL] Figura retòrica per la qual un objecte és comparat a un altre que hom suposa més conegut, per fer més sensible aquell o una propietat d'aquell. Una comparació poètica. Les comparacions d'Homer. Bona, mala, comparació.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions